Nose Work

Nose work är en av de nyare sporterna i hundvärlden och en sport som inte blev en officiell tävlingsgren förrän 2017. Sedan dess har sporten vuxit sig större och större och intresset har ökat markant.

Nose work går ut på samspelet mellan hund och förare. Hundens uppgift är att söka rätt på en droppe av ett hydrolat och förarens uppgift är att kunna läsa av hunden när den har hittat rätt.

Sporten är uppdelad i tre olika klasser (I, II, III) och det finns tre olika hydrolat. Eukalyptus som är klass 1, lagerblad som tillkommer i klass 2 och lavendel som tillkommer i klass 3. Hydrolatet droppas på en doftbärare och det är endast en droppe som finns i det angivna sökområdet.

Förutom tre olika klasser innehåller nose work även olika tävlingsformer. Dels kan man tävla i samtliga moment (TSM) och sedan kan man tävla i enskilda moment (TEM). Tävling i samtliga moment innebär att ekipaget ska söka på fyra olika områden, ett område per moment. I tävling för enskilda moment är det fyra olika sökområden med samma moment. Det är alltså alltid fyra sökområden som gäller på alla tävlingar.

Eftersom det är fyra sökområden finns det också fyra olika moment, som består av inomhussök, utomhussök, fordonssök och behållarsök. Ett inomhussök är begränsat till ett utrymme med fyra väggar och tak. Det kan alltså vara allt från ett garage till ett sovrum eller ett kontor. Utomhussöket sker utomhus och kan vara antingen i naturlig miljö (bland stenar, buskar, träd) eller med tillrättalagd miljö (utomhusmöbler osv). Under ett fordonssök ska hunden söka efter doften utanpå ett fordon. Här klassas allt med hjul som ett fordon och det kan alltså vara allt från traktor, släpvagn, personbil eller en rullstol. Behållarsök är som det låter, ett sök med olika behållare. I klass 1 ska behållarna alltid vara kartonger (olika varianter) medan det i de högre klasserna kan vara olika typer av behållare, till exempel skålar eller kastruller.

Innan ett ekipage tillåts tävla behöver man göra ett doftprov tillsammans. Man behöver göra ett doftprov för varje doft som man tänkt tävla på för att man ska veta att hunden vet vad den ska göra. Den ska,känna till doften och föraren ska kunna läsa av sin hund när den har hittat rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog