Klassiska hundsporter

En hund har i alla tider haft olika funktioner för människan och har inte enbart fungerat som sällskapsdjur. Numera är det vanligt förekommande att man skaffar hund som ett intresse eller en livsstil. Man vill inte bara ha den som sällskapsdjur utan även som en kompis att träna och tävla ihop med.

De äldsta hundsporterna som finns är de som förekommer i bruksprov. Bruksprov finns i flera olika grenar nämligen, spår, sök, patrull, rapportering och skydd. Alla dessa fem grenar härstammar från militär eller polis. Man har tagits hundens yrkesområden och omvandlat dem till moment och tävlingsgrenar. I bruksprov ingår också en del med lydnad i varje tävling, oavsett vilken gren man tävlar i.

Alla registrerade renrasiga hundar är välkomna att delta i tävling i bruksprov som arrangeras av Svenska Brukshundklubben. Det krävs att hunden är 12 månader för att få delta och efter 18 månader måste hunden ha genomgått en mentalbeskrivning för att få delta. Varje gren finns i fyra olika klasser, appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass. Tävlingarna anordnas dessutom på lokal, regional, nationell och nordisk nivå.

De hundraser som ingår i gruppen för brukshundar kan dessutom erhålla certifikat och championat.

Spår

De spår som ingår i bruksproven är personspår, alltså att hunden ska spåra där en människa har gått. Detta är detsamma som en polishund som ska spåra upp förövare som har smitit från platsen.

Sök

I bruksprovet för sök ska hunden söka upp människor som har gömt sig inom ett begränsat område. Detta härstammar från när polishunden söker efter försvunna personer.

Rapportering

Rapport kan vara en enskild gren i bruksprov men den är också en obligatorisk del i alla de lägre klasserna. Momenten går ut på att hunden ska kunna föra ett meddelande mellan två personer. Detta kallas också för budföring och härstammar från militären där hunden var tvungen att budföra i krig.

Skydd och patrull

Bägge dessa härstammar från polis och väktare där hundens uppgift är att skydda sin förare och angripa de som försöker skada. Hundens uppgift är också att bibehålla ordning vilket kan vara att vakta personer som har blivit anhållna och gripa dem om de försöker fly.

Lydnad

Det lydnadsmoment som ingår i bruksprov är bland annat linförighet, alltså att hunden ska kunna gå fot tillsammans med sin ägare i koppel, framförgående där hunden ska kunna gå framåt med position framför föraren (alltså på led), hopp över hinder och platsläggning under gång. Det ingår också ett gemensamt moment tillsammans med övriga deltagare vilket är gemensam platsliggning. Här ska hundarna ligga på rad med ett visst avstånd emellan varje hund och föraren ska avlägsna sig och inta position några meter framför hunden. Hundarna ska sedan ligga så en viss tid utan att resa sig eller gå därifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog