Hundens olika sjukdomar

Innan man skaffar hund är det klokt att läsa på om de sjukdomar som kan drabba hunden, både som valp och när den blir äldre, för att lära sig att känna igen olika symtom så att man snabbt kan ingripa om man märker att hunden börjar må sämre.

En av de allra vanligaste hundsjukdomarna som finns är valpsjukan. Detta är ett otroligt smittsamt virus och det finns inget botemedel men det går att vaccinera mot. Symtom på valpsjuk är hög feber, hosta, rinnande näsa, apati och mag- tarmproblem. Smittan sprider sig lätt i luften.

Parainfluensa är en annan vanlig och väldigt smittsam sjukdom som kan drabba hundar. Det är ett virus i luftvägarna som sprider sig genom att hundar delar till exempel vattenskål. Symtom är feber, hosta och rinnande näsa. Parainfluensa botas med hjälp av antibiotika.

Kennelhosta är också en mycket smittsam och luftburen sjukdom. Den sprids ofta på platser där det förekommer mycket hundar, så som på utställningar. Om en hund drabbas av kennelhosta har den en kraftig torr hosta och kräkningar. Om man inte behandlar en hund som har drabbats av kennelhosta kan sjukdomen utvecklas till lunginflammation och i vissa fall leda till döden.

En annan livshotande och mycket smittsam sjukdom är parvovirus. Det är ett virus som sprids genom avföring, vattenskålar, hundbäddar och mattor. En hund som drabbats av parvovirus förlorar sin aptit, blir håglös, kräks och har blodig diarré. Viruset kan överleva och smittas i flera månder och det bästa botemedlet är att vaccinera sin hund i förebyggande syfte.

Coronaviruset är en tarmsjukdom och kan för små valpar innebära döden. För en vuxen hund är symtomen lindriga, ibland inga alls, och infektionen går i regel över av sig själv. Men en valp eller en tidigare sjuk hund måste så snart som möjligt få veterinärbehandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog