Raser av urhundstyp

Den svenska kennelklubben har delat in de registrerade raserna i olika grupper och i grupp 5 hittar vi raser av urhundstyp. I denna grupp finns det olika typer av spetsar, polarhundar, primitva hundar och de som klassas som urhundar.

Basenji är en hundras som klassas som världens äldsta hundras och är unik med tanke på att den inte kan skälla. Rasen är en jakthund som använder synen som sitt främsta arbetsredskap. Den har genom tiderna uppskattats som en mycket duktig jägare som dessutom kan döda sitt byte. Idag använder man Basenjin främst som sällskapshund även om den på sina håll förekommer i jakt fortfarande. Rasen är mycket självständig men tycker om att kela med sin ägare.

Även faraohunden är en mycket gammal hundras och har sitt ursprung långt tillbaka i tiden. Rasen används idag till sällskap eller agility. Den är som många av urhundstypen väldigt självständig och man kan ibland uppleva att den har ett totalt ointresse för sin omgivning. Men sanningen är att den är mycket vänlig och livlig samt har en hög initiativförmåga.

Korea Jindo dog härstammar från ön Jindo utanför Koreahalvön och har där använts till jakt och som vakthund. Även i dag är det rasens främsta användningsområden och den har därför fortfarande en väldigt stark jaktinstinkt och urhundsinstinkter. Hunden passar inte en ovan hundägare och man brukar säga att det är en enmanshund. En korea jindo dog ska även vara modig och alert.

Jämthunden är en annan ras som förekommer i rasgrupp 5. Detta är en relativt ny ras, i alla fall officiellt sätt, då den godkändes år 1946. Den kommer ursprungligen från de norrländska skogarna och har så gott som ett enda användningsområde idag – älgjakt. Tidigare har man provat andra typer av rovdjursjakt men det är på älg som rasen presterar allra bäst.

En annan ras som är ännu färskare hos den Svenska Kennelklubben är hälleforshunden, som godkändes år 2000. Rasen ska vara modig och energisk, stark och en utpräglad jaktinstinkt. Användningsområdet är precis som jämthunden, älgjakt. Precis som de flesta andra raser av urhundstyp så lämpar sig inte en hälleforshund som enbart en sällskapshund.

Siberian husky är en av de raser som finns i rasgrupp 5 och tillhör polarhund. Denna ras har sitt ursprung i norra Sibiren där dess uppgift var att dra släde. Numera används rasen för draghundstävlingar eller turistverksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog