Drag och cani-cross

Drag är en annan snabbt växande hundsport och härstammar så klart från när polarhundarna drog slädar i snötäckta landskap. Därefter har man dragit nytta av drag för eget nöjes skull, för att dra släde eller pulka med barnen i till exempel. Men nu krävs varken snö eller polarhundar för att kunna utföra draghundsport. I takt med att sporten har vuxit har den också letat sig bortanför snön, även om det givetvis fortfarande förekommer dragtävlingar för både släde, skidor och pulka, så kan man numera också tävla drag på barkmark. På barkmark använder man sig istället av cykel eller kickbike. Det finns sedan olika typer av grenar där cani-cross

är en annan variant. Cani-cross innebär linlöpning och det i sig är terränglöpning tillsammans med hunden. Denna gren växte fram under barmarksäsongen och har sedan blivit stor i hela Europa.

Variationen på utövare är stor inom sporten, både hos hundar och förare. Förarna förekommer i alla åldrar, kroppsbyggnader och könstillhörigheter och de nordiska polarhundarna förekommer fortfarande men har fått konkurrens av flera andra raser. Man tävlar i tre olika stilar (vinter, slädhund och barmark) och har allt ifrån 1-8 hundar som drar. Det finns både tävlingsklass och motionsklass. I tävlingsklass krävs det att man har tävlingslicens och grönt kort för att få delta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog