Att tänka på innan du köper hund

Innan du köper hund är det bra om man sätter sig ner och funderar över vad anledningen till ett hundköp är. Är det för att man vill använda den i tjänsten, träna och tävla med eller som sällskap? Det finns mängder av olika hundraser och det är viktigt att det blir rätt. De allra flesta hundar är söta så länge de är valpar och det kan vara lätt att falla för frestelsen att köpa en hund bara för att den är söt. Men en stor del av de hundar som omplaceras gör det när de är mellan 1-2 år och den söta valpen har då blivit en krävande unghund som hundägaren varken kan hantera eller har raskunskap om.

Det är därför viktigt att göra noggrann research innan man bestämmer sig för vilken hundras man ska titta efter. Gör upp en punktlista över vilka egenskaper du söker efter hos en hund och fundera över hur ditt eget liv ser ut. Var ska hunden vara medan du jobbar? Hur många timmar per dag har du tid och lust att aktivera din hund?

När du väl har kommit fram till vilken ras som passar dig eller din familj bäst är det dags att söka efter en lämplig uppfödare. Det är alltid klokt att köpa en valp från en etablerad uppfödare som är ansluten till Svenska Kennelklubben och följer dess regler. När man tittar på uppfödare ska man också titta närmare på föräldradjuren som är tänkta för valpkullen. Hur ser deras sjukdomshistorik ut och vad har de för mentalitet? Har man möjlighet är det en bra idé att träffa föräldradjuren innan man bestämmer sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog