Rallylydnad

Rallylydnad är en hundsport och härstammar från lydnaden i bruksprovet. I rallylydnad ligger fokus på glädje och samspel mellan hund och förare. Glädjen är en så viktig del i rallylydnaden att man till och med kan få poängavdrag om det inte ser ut som att hund och förare har roligt tillsammans på planen.

Det finns fyra olika klasser att tävla i när det gäller rallylydnad; nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Alla hundar är välkomna att delta, även hundar av blandras, och sporten passar alla storlekar och typer.

I rallylydnaden ska ekipaget gå en bana som domaren i förväg har ritat upp. Banan består av ett antal olika moment som ekipaget ska genomföra tillsammans i glädje och harmoni. Föraren får tillåtelse att prata med sin hund under hela banans gång och ge så många kommandon eller peppningar som behövs, vilket är unikt i hundsporten.

När ekipaget går ut på banan börjar man med 100 poäng och därefter får man poängavdrag för varje misstag som man gör. Poängavdragen finns i olika steg och man kan få -1, -3, -5 eller -10 poäng beroende på hur stort misstaget anses vara. För att klättra i klasserna krävs det att man har tre kvalificerande resultat i klassen innan. Då har man möjlighet att starta i en högre klass om man vill. Har man väl startat i en högre klass har man inte någon möjlighet att backa och starta i en lägre klass igen.

Klasserna blir svårare och svårare ju högre upp man kommer. Banorna blir längre, det blir fler och nya moment samt klurigare kombinationer i banan. Poängen för att få ett kvalificerat resultat höjs också för varje klass där det i nybörjarklass krävs 70 poäng, fortsättningsklass 75 poäng, avancerad klass 80 poäng och i mästarklass 90 poäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog