Brukshundar

Olika hundraser har i alla tider haft olika typer av uppgifter. Aveln har därför bedrivits för att bibehålla många hundrasers ursprungliga egenskaper. Innan man köper en hund bör man därför göra en ordentlig research och ta reda på vilken hundras som passar ens önskemål och förväntningar.

Brukshundar är en typisk rasgrupp där många förstagångshundägare inte vet vad man ger sig in på och många av dessa hundar omplaceras därför när de är runt 1-2 år. Oavsett ras är brukshundarna framavlade för att arbeta. Man avlar på egenskaper som uthållighet, arbetsvilja och en god mentalitet. Det är ingen slump att det i första hand är brukshundar som förekommer inom det polisiära arbetet samt hos militären.

I Sverige är det Svenska Brukshundklubben som ansvarar för att avelarbetet går åt rätt håll. De har ett så kallat avelsansvar för ett tjugotal olika raser och de har höga krav på de individer som ska ingå i avel. Några av de mer kända bruksraserna som finns är tysk schäferhund, belgisk vallhund, dobermann, och rottweiler.

Den tyska schäferhunden härstammar som det låter från Tyskland och “schäfer” är det tyska ordet för fåraherde. Tysk schäferhund är alltså i grunden en vallhund. Schäfern ska ha en god anpassningsförmåga och en mångsidighet som gör den till en allroundhund. Den ska passa såväl för tävling som för tjänst. Egenskaperna kan variera kraftigt mellan olika individer och det är viktigt att man tittar på föräldrarna för att se vad man har för egenskaper att vänta. En schäfer ska vara självsäker men samarbetsvillig, nervfast men temperamentsfull.

Belgisk vallhund har ett ursprung som en kombinerad vall- och jakthund och förekommer i fyra olika varianter. Varianterna ska endast göra skillnad på färg och pälsstruktur och är malinois, tervueren, groendendael och laekenois. Idag används sällan Belgisk vallhund till just vallning utan har istället blivit en allsidig allroundhund som passar brukssporten. Rasen förekommer också frekvent som tjänstehund men ska också fungera som en familjehund i en något mer aktiv familj. Rasen ska vara självsäker, modig och explosiv i handling.

Dobermann började som en klassisk gårdshund vars uppgift var att vakta ägorna och samtidigt vara sällskap för familjen. Numera förekommer den i alla grenar i brukssporten och även som tjänstehund. En dobermann ska vara vänlig och barnkär, den ska vara lojal, glad och lekfull. Jaktlusten är ofta hög och en dobermann måste ha en värdig sysselsättning.

Rottweiler har sin historia långt tillbaka i tiden och rasens fullständiga namn är egentligen Rottweiler Metzgerhund och har avlats på tack vare sina bruksegenskaper. Rasen har också en historia som boskapshund och draghund och har blivit godkänd ras som tjänstehund inom polisen. Idag ser man rottweilern på bruksplanen och även frekvent förekommande hos försvarsmakten. Rasen ska vara snäll, tillgiven, följsam, självsäker och lydig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

maicha-blog